След като известно време поради една или
друга причина нямахме време с Ани да се развихрим по някакъв начин в кухнята,
дойде един уикенд в който бяхме решили да си починем по един или друг начин.
И така уикенда вече бе започнал,
пазарувайки в един от магазините за джунджурии... ние с Ани обичаме да си
купуваме какви ли не глупости и щуротийки от там... та в посещението ни един
точно такъв магазин, когато минавахме край кухненските наща, погледът ми се спря
върху една формичка за тесто , която прегъва тестото на две,захлупва едната
част върху другата а в средата остава място за пълнеж... Веднага видях тази
формичка в ръцете си и как за нула време ще направим страхотни банички. Купихме
формичката, следващото спирка се оказа голям хипермаркет в който да купим неща
с които да си направим това тестено изкушение. Взехме си готово бутер тесто,
локум, сладко от боровинки и ементал /от този който е в пакетчетата за
сандвичи, нали все пак мързеливата щяхме да го караме/... И така на следващата
сутрин, малко след ставането ми всичко започна...
Бяхме оставили бутер тестото навън за да
може да се работи директно с него... разстелих го на масата, посипах го с
мъничко брашно и по традиция го валирах леко с точилката...Не Ви препоръчвам да
прилагате много натиск, защото тестото ще намали плътността си и когато го
затваряте с формичката може да се скъса, да Ви изтече пълнежа, да си скъсате
нервите и т.н. и т.н.
След като бях свършил интервенцията разстилането на
брашното, за миг се зачудих с както да оформя кръгчетата тест, но погледа ми се
спря на върху етажерката с чаши. Започнах да налагам отворите на чашите върху
формичката докато се спрях върху една която пасваше чудесно. Не трябва да е
нито по голяма, нито по малка... както се казва златната среда не случайно се
казва така. И така напасвайки върху тестото се образуваха кръгчетата, а аз
отстраних остатъците от тестото, които направих на топка имайки идеята след
това да вкарам и нея в действие....
Първите банички реших,че да са с
ементал.... Сложих кръжчето във формичката, в средата му сложих парчрнца
ементал, който след като мине във фурната щеше да се разтопи и да смени формата
си.... и точно в момента, в който щях да затворя баничката се усетих,че
изпускам нещо, а именно да разбия едно яйце в чаша и със силиконовата четчица
да намажа крайчетата на кръгчето преди да го затворя. Това се прави с цел да се
запечата и да не се отвори...
Докато взимах яйцето от хладилника видях и
част от останалия настърган пармезан, който реших,че ще е чудесна добавка върху
баничките...
И така след като затворих баничката, я
поставих в тавичката, която предварително бях застлал с хартия за печене...
намазах леко горната половина с разбитото яйце и я поръсих пармезан...
И така баничките започнаха една по една да
пълнят тавата... като аз отново в последния момент, когато видях,че е почти
пълна тавата се сетих,че не съм пуснал фурната да се загрее... За мой късмет
времето, докато я напълня се оказа напълно достатъчно за да загрее самата фурна....
Продължих с втория лист от бутер
тестото... отново със същата процедура, разстилане, кръгчета и хоп
формичката... като пълнежа този път беше парченце локум или малко сладко от
боровинки. Определено варианта с локума е по добър, но това е въпрос на личен
вкус и избор....
Не се разминах с малки инциденти в
кухнята, кото да се изгоря леко на една от тавите или пък сладкото беше
излезнало от няколко от баничките, но както се казва юнак без рана, не е юнак J
Както споменах по-горе от тестото остава
малко или много фира, а именно контурите на кръгчетат. След като събрах
всичките остатъци на топка, сложих им малко брашно и ги смесих хубаво.... ги
разточих добре и оформих нови кръгчета.... При тях реших освен,че смесвам
тестото и нарушавам структурата му, да направя и няколко експериментални с
крема сирене... Оказа се че не са лоши и в този си вариант....
Необходимите продукти за тези наистина
бързо проготвени банички са: бутер тесто, локум, сладко от каквото си
пожелаете, ементал или някакво сирене... общо взето пълнежа е по избор и можете
да сложите каквото пожелаете... Времето за приготвянето на всичко това е около
един час с печенето...
Мисля,че това беше една чудесна неделно
сутрешна закуска, която при това е и много ароматна... познайте дали след всяко
изваждане на тавата от фурната оставаше нещо в чинията за повече от 10-15
мин...
Няма коментари:
Публикуване на коментар