Отдавна не бяхме публикували нищо в блога, но както за всяко нещо и
за това си имаше своята причина. Дойдоха летните месеци, екскурзиите по морета
и океани, планини и язовири, чесането на крастата наречена риболов, и т.н За
жалост всичко това вече е история и спомени.
След като вече времето не позволява да се случват повечето от тези неща,
дойде ред на новите опити в Лабораторията…
Идята за тази салата се роди съвсем спонтанно както и повечето от експериментите ни. Разхождайки
се покрай щандовете на един от хранителните супермаркети, ще спестя
наименованието му, че все още не ни плащат за реклама , видяхме че има промоция на един от
плодовете, които предлагат, а именно манго.
Огледахме ги, опипахме ги, плодовете бяха чудесни: перфектно гладки и
твърди. Взехме няколко от тях, като в началото нямахме впредвид какво точно ще
ги сполети. Точно до тях бяха подредени, кутиите с авокадо... Решихме да вземем
и от авокадото и мигновенно се роди идеята за някаква салата с тези два плода.
Решихме, че краставичка би било чудесно допълнение за това, което замисляхме.
Минахме набързо покрай другите щандове, взехме си необходимите ни за
предстоящата вечеря неща и се отправихме към вкъщи, за да започнем новото приключение
с неизвестен край.
След като се прибрахме и освежихме, дойде
ред и на Лабораторията. Все още времето беше прилично топло вратата на
верандата отворена, рошавия ни любимец чакаше само някой да се появи и да му
обърне малко внимание, но за негово съжаление този път вниманието ни бе
насочено към експеримента със салатата. Извадихме необходимата ни посуда и започнахме
да творим нашият Франкенщай за деня :)
Разполовихме първо мангото, нарязахме го
на полумесеци, след което отстранихме и кората. Нарязахме го на кубчета или по
точно на нещо подобно на кубчета... не че формата има някакво значение все пак
и попадна в купата за салата. При разполовяването костилката се счупи на две,
но това не е проблем дори по-удобно се реже самия плод. След мангото същата
участ сполетя и авокадото. При него значително по лесно се случи
обезкостяването и не след дълго, и то попадна в купата за салата. Сега дойде
ред и на краставицата. Бързо я лишихме от кората й с белачката и беше положена на “операционната маса” или друго
яче казано дъската за рязане. Въпреки старанието ми за перфектни парченца
нарязани много бързо, все пак здравия разум и желанието да си запазя всички
пръсти цели надделя, пък и като се замисля нямаше кой да измерва дебелината на
парченцата :) След като
и те попаднаха в купата със останалата част от продуктите, решихме че е дошло време да започнем с
подправките.... Решихме да подправим вместо със зехтин с олио от тиквени семки
(поредния вкус който ще включим) , щипка сол..
Погледнахме така салатата , но някак си стоеше незавършена и в този
момент ни споходи идеята,че малко връхчета от копър биха били чудесен завършек.
Имахме сушени такива и само защото мързела надделя сложихме от тях вместо да
накъсаме свежи от градината. И така
нашата салата придоби вече завършен вид и бе готова за консумация.
Докато аз се занимавах предимно с
приготвянето на салатата, Ани вече се бе захванала с приготовленията на основното ястие, но за него
ще стане дума в следващата статия... чудесно продължение на тази салата.
Необходимите продукти според това, което
ние забъркахме са: едно манго, едно авокадо, краставица /една или две/,
връхчета копър и подправки според вкуса на всеки. Препоръчвам олиото от
тиквените семки, което придаде уникален вкус на салатата, както и невероятен
сблъсък на вкусове.... Консумирайте с мярка и с малко узо, все пак добрия
аперитив заслужава подходяща салата :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар